Orale søvn apparat / snorkeskinne / apnéskinne


Hønefoss Snorkeklinikk ved Tannlege MNTF Ole-Martin Høgfoss har spesialutdannelse og er lisensiert til å arbeide med forskjellige typer orale søvn apparat / skinner. Vi arbeider med blant annet: Somnodent MAS, Thornton Adjustabale Positioner (TAP-3 NF) og NARVAL

Alle typene av skinner vi lager er individuelt fremstilt ut fra pasientens tannavtrykk. De sitter festet over tennene både i over- og underkjeven. Utsiden av skinnene er laget av en slitesterk hard plast, mens innsiden av skinnene som fester mot tennene som regel er laget av myk og behagelig plast for best pasient komfort. Alle skinnene er justerbare, slik at de kan tilpasses den ideelle posisjonen på underkjeven for hver enkelt bruker. Dvs. at om du fortsatt snorker om natten når du anvender skinnen så kan underkjeven enkelt justeres / skrues frem til ønsket effekt oppnås, uten at ny skinne behøver lages, dette er en meget stor fordel i forhold til andre skinner. Får du problemer med smerter fra kjeveleddet eller muskulaturen under anvendelse av skinnene kan underkjeven også slippes litt tilbake om den fremskutte startposisjonen skulle vise seg å bli for kraftig.

Prinsippet til alle orale søvn apparat er at de forhindrer underkjeve og tunge i å gli bakover, og forhindrer at det myke vevet i halsen kollapser og tetter igjen luftveiene (obstruksjon) under søvn.

Mange pasienter verden over har blitt behandlet med slike orale søvn apparat. Behandlingen har vist seg å fungere svært godt og pasientene liker å bruke slike skinner.

Det finnes et stort antall ulike orale søvn apparat å få kjøpt over internett, bl.a. "boil and bite" skinner – "one size fits all". Når det gjelder slike skinner er rådene helt klare og vitenskapelig dokumentert: Hold deg unna disse!  Du skal velge et individuelt tilpasset og justerbart oralt søvn apparat, laget i samarbeide mellom søvnspesialist, tannlege og tannteknikker med spesial utdannelse i dental søvn medisin. "Boil and bite" skinner – "one size fits all" skaper større bittendringer og kjeveleddsproblemer over tid, samt er mye mindre effektive enn individuelt tilpassede skinner. Ingen av oss er like i munnen - derfor skal du velge en skinne som er individuelt fremstillt til deg, selv om kostnaden for disse er større. Det tar ca. 8 timer for en utdannet tannteknikker å lage en SomnoDent MAS skinne, tror du at du kan gjøre jobben like godt hjemme på kjøkkenbenken med en plast matrise og kokende vann / "Boil and bite" skinne? Ikke prøv......

Hvordan lager vi et individuelt oralt søvn apparat?
Det er ønskelig at du har gått fast til tannlege en gang i året før et oralt søvn apparat lages, om du ikke har fast tannlege har Hønefoss Snorkeklinikk muligheter for å tilby deg tradisjonell tannbehandling før behandling med et oralt søvn apparat starter.

Tannlegen tar et avtrykk av over - og underkjeve tennene dine. Deretter lages et spesielt bitt indeks hvor underkjevens fremskutte start posisjon bestemmes. Avtrykk og indeks sendes til en spesialutdannet tanntekniker som lager skinnen, enten i Norge, Sverige eller Frankrike avhengig av hvilken type apparat vi har bestemt oss for å lage. Apparatet / skinnene blir kontrollert av oss og individuelt tilpasset etter graden av snorking og søvnapné.

Oppfølging og etterkontroller skjer hos tannlegen og eventuelt i samarbeid med søvnspesialist. Det kan bli aktuelt å sove med et søvnregistrerings apparatet igjen for å kontrollere og optimalisere effekten til skinnen. Man bør gå til en årlig kontroll og justering av et oralt søvn apparat.
 Hønefoss Snorkeklinikk ved Tannlege MNTF Ole-Martin Høgfoss
Besøksadresse: Sundgata 7, 3510 HØNEFOSS 
Postadresse: Sundgata 7, 3510 HØNEFOSS
Org.nr. 984 881 665
Telefon: 32 12 10 39
Web:
www.stoppsnorking.no e-post: post@stoppsnorking.no